زبان های برنامه نویسی زیادی در چند دههی اخیر به مجموع زبان های موجود اضافه شدند.آشنایی با زبان برنامه نویسی پایتون در میان این زبان ها امری است ضروری؛ این زبان علی رغم اسم ترسناکی که دارد از محبوببت بالایی در بین برنامه نویسان برخوردار است. همانطور که میدانید واژه پایتون به معنی مار است. این مار خوش خط و خال بر خلاف مارِ در ذهن مردم، در برنامه نویسی بسیار شیرین است. به طوری که بهترین شروع برای برنامه نویسان مبتدی بوده است.
تاریخچه زبان برنامه نویسی پایتون
زبان برنامه نویسی پایتون در دهه 1990 میلادی زمانی که خیدو فان روسوم (Guido van Rossum) بر روی پروژهای کوچک کار میکرد، ایجاد شد. خیدو فان روسوم، برنامه نویس اهل اهلند، پایتون را با هدف جایگزینی برای زبان ABC طراحی و توسعه داد. به عبارتی، پایه و اساس پایتون از زبان ABC شکل گرفت. اما ABC دارای مشکلات عدیدهای بود که فان روسوم آنها را رفع و زبان اسکریپتی جدیدی به نام پایتون ایجاد کرد. تلاش های مستمر او در توسعهی این زبان برنامه نویسی باعث شد تا لقب دیکتاتور خیرخواه جاویدان را کسب کند.
زبان برنامه نویسی پایتون تاکنون در سه نسخه اصلی منتشر شده است و به صورت مرتب بروز رسانی شده و در اختیار برنامه نویسان قرار میگیرد.
دلیل نامگذاری زبان برنامه نویسی پایتون
بر خلاف آنچه در تصور همه است نام پایتون برگرفته از مار نیست. بلکه فان روسوم، نام این زبان برنامه نویسی محبوب را از یک نمایش تلویزیونی کمدی به نام سیرک پرنده مانتی پایتان الگو گرفت. دلیل این الگوبرداری برای نام زبان برنامه نویسی، کوتاهی و مرموز بودن آن بود. این برنامه کمدی در چهل و پنج قسمت ساخته و از شبکه بیبیسی پخش میشد.
مقالات پیشنهادی: اصطلاحات برنامه نویسی
مشخصههای زبان برنامه نویسی پایتون
برای آشنایی با زبان برنامه نویسی پایتون باید ویژگیها و مشخصههای آن را نیز بشناسیم.
- این زبان اپن سورس (متن باز) و رایگان است
- این زبان در رده زبان های مفسری ، سطح بالا و نزدیک به زبان انسان است.
- شی گرایی از دیگر ویژگی های بارز پایتون است. خالق پایتون، روسوم، در اولین نسخه منتشر شده این زبان محبوب، ماژولاریتی را از مهمترین واحدهای مهم آن برمیشمارد. منظور از ماژول، برنامه های مستقلی است که در درون سایر برنامه ها قابلیت اجرایی دارد. میتوان ماژول را ویرایش، ذخیره، حذف و حتی در صفحات دیگر جابهجا کرد.
- این زبان قابل حمل (portable) ، توسعه پذیردر C++ و C ، پویا و تعاملی (Interactive) است.
- سینتکس و نحو ساده ای دارد؛ به عبارتی پایتون به زبان انسان نزدیک است. منظور از نحو یا سینتکس در هر زبان برنامه نویسی یعنی نحوهی قرارگیری کلمات و عبارت و همچنین نگارش آن به شیوهی صحیح؛
نقاط قوت زبان برنامه نویسی پایتون
- زبان برنامه نویسی پایتون، رایگان است؛ برای دانلود و استفاده از آن لازم نیست هیچ حساب کاربری ایجاد کنید و نیاز پرداخت هزینه ای نیست.
- این زبان از نظر متخصصان حوزه کامپیوتر و برنامه نویسان، پایتون زبان خوبی برای شروع برنامه نویسی است. جالب است بدانید پیش از پایتون، جاوا این جایگاه را داشت و در مدارس و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی برای شروع یادگیری برنامه نویسی زبانی مرجع بود.
- شی گرایی پایتون و کتابخانه های پایتون که استاندارد و وسیعاند، باعث شدهاند تا برنامه نویسان به هنگام کدنویسی بهروری مضاعفی داشته باشند.
- یکپارچه سازی: پایتون EAI را یکپارچه و با فراخوانی مولفه هایی از قبیل COM یا COBRA به توسعه وب کمک میکند. همچنین در پردازش زبان های نشانهگذاری قابلیت ویژهای دارد.
- پشتیبانی وسیع کتابخانهها: کتابخانه های استاندارد پایتون، رابط های خوبی میان سیستم عامل و پروتکل ها است علاوه بر این، وجود چنین کتابخانه هایی باعث کاهش تعداد خط در نوشتن کد برنامه میشود.
نقاط ضعف زبان برنامه نویسی پایتون
- پایتون در دسکتاپ و سرور از جایگاه خوبی برخوردار شده اما در تولید و توسعه اپلیکیشنهای کاربردی موبایلی نیاز به پیشرفت دارد. به همین دلیل برنامه های کاربردی موبایلی زیادی ساخته نشده است.
- دشواری به هنگام یادگیری دیگر زبان ها: کتابخانه های استاندارد و سایر ویژگی های منحصر به فرد پایتون ممکن است متخصصان و برنامه نویسان این زبان را به هنگام یادگیری سایر زبان های برنامه نویسی دچار چالش کند. چراکه زبان های برنامه نویسی دیگر از جمله زبان های خانواده C سینکتس و نحو به خصوصی دارند. (در پایان هر خط کد نیاز به نقطه ویرگول است) و این موارد برای برنامه نویس پایتون دشوار است.
- خطا های زمان اجرا: به گفته برخی توسعه دهندگان پایتون، این زبان برنامه نویسی، دارای محدودیت های طراحی بسیاری است چرا که پایتون به صورت پویایی تایپ میشود. از طرفی مدت زمان آزمون و خطای طویلی دارد. تا زمانی که برنامه ها اجرا نشوند خطا نشان داده نخواهند شد.
کاربرد زبان برنامه نویسی پایتون
زبان برنامه نویسی پایتون در شرکت های بزرگی در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است؛ از جمله سازمان هایی که میتوان نام برد: ناسا، فیسبوک، اینستاگرام، یوتیوب، فایرفاکس و دهها شرکت برتر دنیا .
ناسا از این زبان در جهت برنامه نویسی ماشین ها دستگاه ها و تجهیزات فضایی خود استفاده میکند. حتی در گوگل از این زبان قدرتمند در موتور های جستجوی خود بهره گرفته است.
ساخت بازی های کامپیوتری: پایتون کتابخانههای قوی و رایگانی برای صنعت بازی سازی نیز دارد. البته دیگر زبان ها و موتورهای بازی سازی زیادی در این زمینه تولید شدهاند.
داده کاوی: از شاخه های پرکاربرد و مهم حوزه کامپیوتری داده کاوی و تجزیه و تحلیل داده است. این حوزه در حال توسعه و پیشرفت است. کتابخانههای ساخته شده برای این زمینه، روش های داده کاوی را آسان کرده است.
طراحی و توسعه وبسایت: با اینکه زبان های زیادی برای طراحی وب وجود دارد ولی پایتون در طراحی وب از قدرت بالایی برخوردار است.چارچوب ها و فریم ورک های جنگو، چری پای ، فلسک و باتل در طراحی وب مورد استفاده قرار میگیرند.
نمونه پروژههای بزرگی که از پایتون استفاده می کنند:
یاهو
پینترست
یوتیوب
فیسبوک
فایرفاکس
اینستاگرام
و….
سخن پایانی
اگر در انتخاب زبان برنامه نویسی دچار شک و تردید هستید، این زبان بهترین گزینه است؛ چرا که یادگیری آسان و کاربردی است. نظرات خود را از قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید!
دیدگاه ها
0 دیدگاه